Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мандариново крем-желе

Мандариново крем-желе

Ася ЗаевскаАся Заевска
Новак
1021670
Мандариново крем-желе2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
130 мин.
Порции
7
"Другата ни мания са желираните десерти, а този с цитрусов вкус със сигурност ще ни стане много любим"

Необходими продукти

  • мандарини - 3 бр.
  • желатин - 3 пакетчета
  • джинджифил - 1 ч.л. сух
  • захар - 3 с.л. с връх + 50 г
  • вода - 290 мл
  • За крема
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • бял шоколад - 50 г
  • захар - 80 г
  • ванилия - 1 пакет
  • За поръсване
  • захар - 2 с.л.
  • кори за баница - 5 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мандарините отбелете, сложете при тях захар и 200 мл вода. Оставете тенджерата на котлона. След като заврат, намалете температурата и варете още 15 мин.

След това разтворете желатина в останалите 90 мл вода. Извадете мандарините от тенджерата. Запазете около 100 мл от сока, сипете го в друга тенджера, добавете 1 ч.л. джинджифил, 50 г захар. След като заври, отстранете от котлона.

Пригответе си купички за крем карамел, 6-8 бр. Сложете в тях 1/2 от вече сварените плодове. Отгоре полейте с приготвения сироп. Остана да приготвите и крема за десерта с мандарини.

Сипете прясното мляко в тенджера, добавете ванилията. Оставете да кипне.

Смесете захарта, яйцата и жълтъка. Разбийте ги. Махнете млякото от котлона и без да спирате да бъркане, добавете шоколада. Продължете с разбъркването, докато се разтопи. Оставете да изстине.

Бавно и внимателно сипете яйчената смес. Добавете и другата част от мандарините, пасирани до хомогенност. Допълнете купичките с този крем от мандарини.

Включете фурната на 150 градуса да загрява. Щом е леко затоплена, сложете купичките и печете на тези градуси за 70 мин. Кремът трябва да стане гъст.

През това време наситнете корите за баница и ги запчете за кратко (около 5 мин.) върху тиган без мазнина. Сипете 2 с.л. захар и бъркайте, докато се разтопи. Щом това стане, отстранете от огъня.

Преди мандариновото крем-желе да се е запекло до готовност, поръсете с карамелените корички. Щом е готово, оставете да изстине и да стегне в хладилник за няколко часа.

Когато сервирате, затоплете купичките с плодовия крем в съд с топла вода, така ще излезе по-лесно при обръщане. Поръсете с корички от карамел и джинджифил.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: