Начин на приготвяне
За да приготвите този страхотен ябълков сладкиш, първо обелете и нарежете ябълките на половинки. Направете малки разрези върху парченцата и полейте с 2 с.л. сок от лимон.
Запечете бадемите в сух тиган и разтопете маслото в друг. В купа чукнете яйцата и ги разбийте със 75 г захар за 5 мин. с миксер. След това сипете 75 г мед, цитрусовите кори, киселото мляко и маслото.
Отделно смесете бадемите, бакпулвера и гриса. Сипете по 2 с.л. сок от портокал и лимон. Разбъркайте да се получи тесто. Разстелете го в тава (40х34 см), предварително намазнена.
Върху сладкиша с грис наредете ябълките с прорезите нагоре.
Изпечете апетитния сладкиш за 35 минути на 190 градуса (на 170, ако е с вентилатор).
В съд смесете останалите цитрусови сокове, 50 г мед, 75 г захар и оставете за ври 5 мин. Надупчете горещия лек сладкиш с грис и ябълки и залейте със сиропа.
След като се охлади и преди да сервирате, поръсете сиропирания сладкиш с пудра захар.
*Може да приготвите масления сладкиш и с други плодове, не само с ябълки.