Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Лек сладкиш с грис и ябълки

Лек сладкиш с грис и ябълки

IvelinaIvelina
Новак
832962k144
Лек сладкиш с грис и ябълки2 / 2
20/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Любимите ни сладкиши са плодовите и сиропираните - този е и двете, точно затова толкова често го приготвяме вкъщи"

Необходими Продукти

  • грис - 300 г пшеничен (пълнозърнест фин грис от лимец)
  • яйца - 2 бр. М
  • бакпулвер - 3 ч.л.
  • ябълки - 6 бр. (около 150 г всяка)
  • краве масло - 90 г
  • бадеми - 75 г, смлени
  • мед - 125 г акациев
  • захар - 150 г
  • сол
  • лимони - 6 с.л. сок + 1 ч.л. кората, настъргана
  • портокали - 175 мл сок + 1 ч.л. кора, настъргана
  • кисело мляко - 375 г с висока масленост (8 - 10%)
  • захар - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите този страхотен ябълков сладкиш, първо обелете и нарежете ябълките на половинки. Направете малки разрези върху парченцата и полейте с 2 с.л. сок от лимон.

Запечете бадемите в сух тиган и разтопете маслото в друг. В купа чукнете яйцата и ги разбийте със 75 г захар за 5 мин. с миксер. След това сипете 75 г мед, цитрусовите кори, киселото мляко и маслото.

Отделно смесете бадемите, бакпулвера и гриса. Сипете по 2 с.л. сок от портокал и лимон. Разбъркайте да се получи тесто. Разстелете го в тава (40х34 см), предварително намазнена.

Върху сладкиша с грис наредете ябълките с прорезите нагоре.

Изпечете апетитния сладкиш за 35 минути на 190 градуса (на 170, ако е с вентилатор).

В съд смесете останалите цитрусови сокове, 50 г мед, 75 г захар и оставете за ври 5 мин. Надупчете горещия лек сладкиш с грис и ябълки и залейте със сиропа.

След като се охлади и преди да сервирате, поръсете сиропирания сладкиш с пудра захар.

*Може да приготвите масления сладкиш и с други плодове, не само с ябълки.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: