Начин на приготвяне
За тестото разтворете маята и захарта в леко затоплената до 37 градуса вода. Разбъркайте и оставете да шупне.
Пресейте брашното, смесете със солта и направете кладенче, в което сипете шупналата мая, зехтина и накълцания на ситно спанак (30 г).
Омесете гладко и еластично тесто, приберете го в купа и покрийте с чиста кърпа. Оставете го да втаса докато удвои обема си - около 40 минути.
През това време се заемете с плънката. Почистете и обелете доматите. Смелете ги заедно с чесъна.
Загрейте зехтина и към него сипете доматките, сол и босилек. Гответе соса на умерен огън за 15 минути или докато се сгъсти.
Бухналото тесто разточете на тънък блат за пица във желаната от вас форма. Оставете за 15 минути да се навдигне леко.
Бланширайте спанака в леко подсолена вода, за да омекне и се слегне. Накълцайте го на ситно.
Намажете блата с доматите, разпределете върху тях сметаната, риган, сирена и спанака на малки купчинки.
Запечете пицата за около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна. Нужно е само да хване тестото отстрани коричка, но да не се зачервява.
Извадете пицата, чукнете яйцата, посолете ги и отново върнете във фурната да се запекат.
Поднесете пицата топла за една бърза, уютна и вкусна вечеря.
Спаначената пица с домати е готова.
Коментари
Благодаря!