Начин на приготвяне
Загрейте сметаната с прясното мляко заедно с ванилията. Предварително цепнете шушулката на две, за да ароматизира сместа по-добре. Сместа не трябва да завира, имайте го предвид.
Разбийте жълтъците и внимателно ги сипете към млечната смес. Добавете стевията и бъркайте сместа на слаб огън за 10-тина минути (или на водна баня, за да избегнете пресичането на жълтъците).
В крайна сметка се получава по-рядък крем, който се излива в машина за сладолед или съд, подходящ за замразяване. Не трябва да се получава дебел пласт - дебелината е максимум 3 см. Охладете и махнете ваниловата шушулка.
Замразете млечния сладолед за 12 часа, като го разбърквате периодично, за да не се образуват кристалчета. Ако ползвате машина за сладолед, не е необходимо, защото тя изпълнява тези функции. Щом сладоледът стегне, вече е готов и за консумация.
Ако има кристали, може да го разбиете в белндер преди да го сервирате. Сладолът е много нежен и лек, а липсата на захар не се усеща по никакъв начин.
Домашният млечен сладолед с подсладител е готов.