Начин на приготвяне
Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Морковът се настъргва.
В олиото се запържва лукът и морковът. Добавя се каймата. Като се запържи каймата, се добавя измитият ориз.
Налива се кафява чашка вода и се вари, докато водата се поеме.
Отстранява се от котлона и се прибавят подправките. Разбърква се и се остава малко да се охлади.
Взема се лист зеле и се слага по 1 супена лъжица от сместа.
Загъва се от двете страни зелевият лист и се навива на руло сармичката.
Подреждат се зелеви сарми в глинен съд.
Заливат се с вода и зелев сок-1:1 да се покрият сармите.
Глиненият гювеч се захлупва с капака.
Пекат се зелевите сарми с кафяв ориз на 200°C два часа.