Ezine.bg»Рецепти»Пица»Пица с яйце и спанак

Пица с яйце и спанак

Пица с яйце и спанак
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1

Необходими продукти

  • За тесто
  • суха мая - 1 ч.л.
  • брашно - 250 г
  • топла вода - 125 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • за гарниране
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • спанак - 300 г
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер - 2 щипки, смлян
  • кашкавал - 70 г настърган
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа със затоплена вода се слагат захарта и сухата мая. Оставят се настрани, докато маята шупне. Брашното се се пресява. Към него се прибавя солта, зехтинът и шупналата мая. Замесва се меко и еластично тесто за пица, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

Лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно, слагат се в тиган със сгорещен зехтин и се задушават. Щом омекнат, към тях се прибавя измитият спанак, а малко по-късно и доматеното пюре. Плънката за спаначената пица се овкусява със сол и смлян черен пипер.

Тестото се разточва в желаната форма и поставя в намазнена и набрашнена тавичка. Отгоре се разпределя спаначената смес и поръсва с кашкавал. Готовата пица се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около половин час. Малко преди готовност по средата и се чуква едно яйце.

Пица с яйце и спанак е ароматна и вкусна. Перфектната пица без месо.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: