Начин на приготвяне
В купа със затоплена вода се слагат захарта и сухата мая. Оставят се настрани, докато маята шупне. Брашното се се пресява. Към него се прибавя солта, зехтинът и шупналата мая. Замесва се меко и еластично тесто за пица, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно, слагат се в тиган със сгорещен зехтин и се задушават. Щом омекнат, към тях се прибавя измитият спанак, а малко по-късно и доматеното пюре. Плънката за спаначената пица се овкусява със сол и смлян черен пипер.
Тестото се разточва в желаната форма и поставя в намазнена и набрашнена тавичка. Отгоре се разпределя спаначената смес и поръсва с кашкавал. Готовата пица се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около половин час. Малко преди готовност по средата и се чуква едно яйце.
Пица с яйце и спанак е ароматна и вкусна. Перфектната пица без месо.