Агнешки ребърца с ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Агнешки ребърца с ориз2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
160 мин.
Порции
4
"Ароматът на агнешките ребърца с ориз се усеща още от вратата"

Необходими продукти

  • ориз - 350 грама
  • агнешки ребра - 800 грама от младо агне
  • сушени зеленчуци - 1 с.л. с връх
  • лук - 1 глава
  • чубрица - 2 щипки, ронена
  • джоджен - 2 с.л. сушен
  • олио - 40 мл
  • краве масло - 25 грама
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо измийте агнешките ребърца и ги залейте с вода, колкото да ги покрива поне три пръста отгоре. Сварете ги, а ако по тях няма много мазнина, може да добавите 1-2 лъжици олио във водата.

В случай, че искате да се получи по-богат на аромати бульон, добавете и зеленчуци - бяла ряпа, праз, пащърнак, лук, морков.

По време на варенето отстранявайте образувалата се по повърхността пяна. Наситнете главата лук и я запържете в маслото с олиото и щипка сол. Добавете измития ориз и бъркайте докато стане кристален на цвят.

Овкусете с още сол, добавете сушените зеленчуци и подправките. Разпределете в тава ориза и отгоре сложете агнешките ребра.

Прецедете бульона от варенето и сипете в тавата толкова, колкото изисква пропорцията на вида ориза - обикновено е около 3:1.5.

Сложете агнешкото с ориз в загрята на 200 градуса фурна и печете около 25-30 минути.

Завийте с фолио готовото ястие и оставете да се задуши 10-тина минути.

Агнешките ребърца с ориз са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: