Начин на приготвяне
Използвайте тиквено пюре, което не е прекалено течно и воднисто.
Първо разбийте яйцата до втечняване, но без да се получава пухкава пяна. Добавете към тях сметаната и млякото, сипете захарта и тиквеното пюре.
Бъркайте до разтварянето на захарните кристали. Ако пък не искате крем карамелът да е толкова сладък, може да намалите количеството на захарта.
Карамелизирайте захарта за карамела и сипете на дъното на правоъгълна форма за кекс.
Щом карамелът се втвърди, сипете сместа и поставете съд в друг, по-голям, в който е налята вода, стигаща до половината на формата с крем карамела.
Поставете крема в загрята на 130 градуса фурна и печете около 2 часа, а в края може да увеличите градусите до 140. Така водата няма да заври.
Наглеждайте водата по време на печенето и няколко пъти да сложите лед, за да не стане твърде гореща.
Крем карамелът е готов, когато при докосване се усеща плътен, но не прекалено твърд.
Изключете фурната и оставете да изстине вътре в нея. След това го прехвърлете в хладилник, за да се охлади. Обърнете върху поднос десерта и сервирайте.
Тиквеният крем карамел е готов.