Начин на приготвяне
Първо разтворете маята в хладка вода с лъжица брашно и захарта. Щом маята се активира, сипете я при предварително пресятото брашно.
Добавете половината от разтопеното масло, солта, киселото мляко и чукнете вътре яйцата.
Разбъркайте с помощта на лъжица, за да се образуват трохи. Месете до получаването на меко и гладко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно или вода.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса. Щом тестото удвои обема си, махнете кърпата и го разделете на 4 топки.
Разточете всяка топка на кора. Намажете корите с разтопено масло и поръсете с натрошено сирене. Подредете корите една върху друга и завийте на руло.
Нарежете готовото руло на парчета, всяко парче прегънете на две и след това наредете в тава.
Оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък и изпечете в умерено загрята фурна до златист цвят.
Пухкавата Маслена Питка е готова.