Начин на приготвяне
В купа се слагат затоплените прясно мляко и вода. Прибавя се една чаена лъжичка захар и натрошената прясна мая.
Купичката се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло за десетина минути, за да се активира маята.
Брашното се пресява и половината от него се слага в голяма купа. Прибавя му се сол и се разбърква.
В средата му се прави кладенче, където се излива шупналата мая, олиото, едното яйце и само белтъкът на второто.
Замесва се тесто, като постепенно се прибавя в процесът на месене и останалото.
Получава се гладко и меко тесто, оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се раздела на 8 или 10 топки. Всяка една се разточва на елипса, а с остър нож по ширина се правят разрези, но само в единият край.
Разточеното тесто се навива на руло, като се започва от не нарязаният край. От полученото руло се оформя геврек. По същият начин се процедира и с останалите питки тесто.
Гевреците се нареждат в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене, и се оставят да втасат отново. Когато се надуят, се намазват с разбития с 1 супена лъжица мляко жълтък.
Ачмата се поръсва със семената и поставят във загрята на 200 градуса фурна.
Ачма (Achma) се пече около 30 минути или докато придобият златист загар.