Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ачма (Achma)

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Ачма (Achma)
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
01/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Ако не сте опитвали това чудо, наречено Ачма, време е да пробвате, защото е страхотно"

Необходими Продукти

  • прясна мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 150 мл
  • топла вода - 150 мл
  • олио - 150 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 800 г
  • семена - за украса мак, сусам, слънчогледови семки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слагат затоплените прясно мляко и вода. Прибавя се една чаена лъжичка захар и натрошената прясна мая.

Купичката се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло за десетина минути, за да се активира маята.

Брашното се пресява и половината от него се слага в голяма купа. Прибавя му се сол и се разбърква.

В средата му се прави кладенче, където се излива шупналата мая, олиото, едното яйце и само белтъкът на второто.

Замесва се тесто, като постепенно се прибавя в процесът на месене и останалото.

Получава се гладко и меко тесто, оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се раздела на 8 или 10 топки. Всяка една се разточва на елипса, а с остър нож по ширина се правят разрези, но само в единият край.

Разточеното тесто се навива на руло, като се започва от не нарязаният край. От полученото руло се оформя геврек. По същият начин се процедира и с останалите питки тесто.

Гевреците се нареждат в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене, и се оставят да втасат отново. Когато се надуят, се намазват с разбития с 1 супена лъжица мляко жълтък.

Ачмата се поръсва със семената и поставят във загрята на 200 градуса фурна.

Ачма (Achma) се пече около 30 минути или докато придобият златист загар.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: