Каталунски крем карамел

Каталунски крем карамел
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2ВИДЕО
25/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 200 грама
  • царевично брашно - 30 грама фино
  • жълтъци - 7
  • кафява захар
  • лимонова кора
  • портокалова кора
  • канела - пръчка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете прясното мляко (отделете 150 мл) на котлона. Добавете захарта, канелата, корите от лимон и портокал. Загрейте до разтварянето на захарта и отместете.

Разбийте с царевичното брашно жълтъците и заделените 150 мл мляко. Щом се получи хомогенна смес, добавете на тънка струйка топлото мляко и не спирайте да бъркате. Преди да добавите млякото е най-добре да го прецедите през фина цедка от канелата и корите.

Внимавайте жълтъците да не се сварят. Върнете в тенджерата на котлона и бъркайте до сгъстяване на крема.

Сипете крем карамела в купички и изпечете на водна баня до получаване на хубава златиста коричка. Щом се охлади напълно го извадете.

Поръсете с кафява захар и разтопете с горелка.

Каталунският крем карамел е готов.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: