Начин на приготвяне
Портокаловите кори се смилат много фино заедно с 60 г от захарта и бадемовото брашно.
Към тях се сипва останалата захар и мекото масло. Разбива се с миксер до получаване на пухкав и маслен крем.
Разбиването продължава още около 2 минути и половина, като се чукват едно по едно яйцата през интервал от 20 секунди всяко.
Налива се узото и се разбърква добре.
Към сместа се пресяват на части брашното с бакпулвера и се разбърква с дървена лъжица до цялостно усвояване.
Добавят се ореховите ядки и локумът, нарязани на парченца.
Размесват със кексовото тесто и сместа се сипва във форма за кекс, предварително намаслена и набрашнена.
Гръцкият кекс се пече в загрята на 180°C фурна за 40-45 минути или до суха клечка.
Оставя се за 2 часа да се охлади върху решетка, преди да се поръси с пудра захар и нареже.
Пожелавам ви сладки моменти с това вкусно изкушение - гръцки кейк с локум и орехи!