Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Гръцки кейк с локум и орехи

Гръцки кейк с локум и орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Гръцки кейк с локум и орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
57 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • брашно - 210 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • яйца - 5 бр.
  • узо - 50 мл
  • портокалова кора - 8 ивици, само оранжевата част
  • бадемово брашно - 80 г
  • краве масло - 200 г
  • захар - 210 г
  • локум - 130 г
  • орехи - 70 г
  • пудра захар - за поръсване
  • портокалови корички - за украса, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Портокаловите кори се смилат много фино заедно с 60 г от захарта и бадемовото брашно.

Към тях се сипва останалата захар и мекото масло. Разбива се с миксер до получаване на пухкав и маслен крем.

Разбиването продължава още около 2 минути и половина, като се чукват едно по едно яйцата през интервал от 20 секунди всяко.

Налива се узото и се разбърква добре.

Към сместа се пресяват на части брашното с бакпулвера и се разбърква с дървена лъжица до цялостно усвояване.

Добавят се ореховите ядки и локумът, нарязани на парченца.

Размесват със кексовото тесто и сместа се сипва във форма за кекс, предварително намаслена и набрашнена.

Гръцкият кекс се пече в загрята на 180°C фурна за 40-45 минути или до суха клечка.

Оставя се за 2 часа да се охлади върху решетка, преди да се поръси с пудра захар и нареже.

Пожелавам ви сладки моменти с това вкусно изкушение - гръцки кейк с локум и орехи!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: