Начин на приготвяне
Измийте добре пилето. Бульонът ще се получи най-вкусен, ако използвате домашна кокошка/пиле. Махнете всички вътрешности.
Разфасовайте пилето и сложете порциите в голяма тенджера с вместимост 3.5 литра.
Сипете студена вода и варете на бавен огън около час, като старателно обирате събралата се пяна.
Междувременно си почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете ги към врящия бульон, като долеете и още вода.
Овкусете с всички ароматни подправки и треви. Варете на слаб огън още 4 часа. Охладете и прецедете бульона. Част от него си замразете в подходящи съдове, а останалата част може да съхранявате в хладилник до 4 дни.
От разфасованото пиле може да си приготвите фрикасе, супа, кавърма. Към сварените кореноплоди пък добавете малко сварени картофи и пригответе зеленчуково пюре.
Домашният пилешки бульон е чуден!