Гъбена чорба по турски

18/01/2021
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо352
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • гъби - 250 грама кафяви или бели печурки
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 4 скилидки
  • масло - 2 с.л. меко
  • зехтин - 3 с.л.
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • прясно мляко - 600 мл
  • вода - около 1 литър или зеленчуков/гъбен бульон
  • макарони - 1 - 2 шепи, дребни
  • мащерка - 1 ч.л. + за допълнително поръсване на порциите, по желание
  • джоджен - 2 щипки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наситнете лука и го запържете в половината зехтин и маслото. Щом започнете и дори леко започне да се карамелизира, добавете нарязаните гъби и чесън.

Бъркайте около минута-две и добавете брашното - то също трябва да се запържи. Може би ще се наложи да намалите огъня, за да не загаря сместа.

Добавете и останалия зехтин, налейте вода/бульон и оставете да се готви 10-15 минути. Сипете в супата прясното мляко, останалите скилидки чесън (настъргани, пасирани).

Овкусете гъбената супа с подправките и оставете да заври.

В този момент добавете дребните макарони и варете колкото е необходимо да станат готови. Ако е необходимо, добавете още малко течност.

Поръсете с прясна мащерка и сервирайте.

Гъбената чорба по турски е готова.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар