Начин на приготвяне
Разтворете маята със захарта и малко топла вода, оставете настрани да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче.
В него сипете млякото, цялото яйце и белтъка (предварително разбити), солта и половината от маслото, което предварително сте разтопили. Постепенно замесете меко тесто и го прехвърлете в намазнена купа.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло. След като удвои обема си, премесете тестото отново.
Оставете да втаса втори път, сле което вече може да се заемете с оформянето на питката. Разделете тестото на 9 части - 4 големи, 4 малки и една най-голяма (за средата). По-големите топки тесто разточете на кръгове и ги наредете един върху друг в тавата, като ги намажете останалата половина масло.
Разрежете през средата като звезда - разрезите не бива да стигат до края на кръга, а получените ъгълчета отворете навън. По-малките топки тесто разточете по същия начин.
Намазнете и ги поставете в получения кръг, разрежете и също обърнете с ъгълчетата навън.
В средата на питката сложете най-голямата топка тесто. Оставете питката да втаса на топло.
След това я намажете с жълтък и посипете със сусам, маково семе и кашкавал. Печете в загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Пухкавата Питка Слънце е много вкусна.