Начин на приготвяне
Бланширайте спанака във вряща вода. Оставете да се отцеди от течността в цедка, след което го пасирайте. Наситнете чесъна и лука.
Маслото и олиото загрейте на среден огън и запържете лука до лек загар, след това добавете чесъна. Пържете още 1-2 минути и добавете 60-те грама брашно наведнъж.
Бъркайте до получаването на златист загар. Налейте млякото - малко по малко, като разбивате с телена бъркалка, за да се получи гладък бешамел.
Прибавете спанака, сол и бял пипер, продължете да бъркате, докато видите, че сместа започне леко да се отделя от стените на съда.
Махнете от огъня и охладете соса. След това го смесете с наситнената моцарела. Намажете леко с масло, за да не се образува коричка. Другият вариант е да разбърквате от време на време до пълно охлаждане.
Приберете в хладилник за 1-2 часа, за да стегне по-добре.
Пригответе си три чинийки и в тях сложете двете разбити яйцда, галетата и брашното. Гребвайте от сместа и оформяйте продълговата крокета. Първо овалвайте в брашно, после в яйце и накрая - в галета.
Загрейте олиото на силен огън и изпържете крокетите до златист загар за кратко.
Изваждайте и ги редете върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина.
Сервирайте ги като мезе или предястие в компанията на подходящ сос.
Леките спаначени крокети са готови.