Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Крокети»Леки спаначени крокети

Леки спаначени крокети

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Леки спаначени крокети
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • спанак - 230 грама
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 60 грама
  • моцарела - 125 грама прясна
  • масло - 25 грама
  • олио - 80 мл
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • бял пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • За панировката
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - за овалване
  • галета - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бланширайте спанака във вряща вода. Оставете да се отцеди от течността в цедка, след което го пасирайте. Наситнете чесъна и лука.

Маслото и олиото загрейте на среден огън и запържете лука до лек загар, след това добавете чесъна. Пържете още 1-2 минути и добавете 60-те грама брашно наведнъж.

Бъркайте до получаването на златист загар. Налейте млякото - малко по малко, като разбивате с телена бъркалка, за да се получи гладък бешамел.

Прибавете спанака, сол и бял пипер, продължете да бъркате, докато видите, че сместа започне леко да се отделя от стените на съда.

Махнете от огъня и охладете соса. След това го смесете с наситнената моцарела. Намажете леко с масло, за да не се образува коричка. Другият вариант е да разбърквате от време на време до пълно охлаждане.

Приберете в хладилник за 1-2 часа, за да стегне по-добре.

Пригответе си три чинийки и в тях сложете двете разбити яйцда, галетата и брашното. Гребвайте от сместа и оформяйте продълговата крокета. Първо овалвайте в брашно, после в яйце и накрая - в галета.

Загрейте олиото на силен огън и изпържете крокетите до златист загар за кратко.

Изваждайте и ги редете върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина.

Сервирайте ги като мезе или предястие в компанията на подходящ сос.

Леките спаначени крокети са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: