Начин на приготвяне
Наситнете орехите или ги счукайте в хаванче. Не ги мелете.
Включете фурната на 180 градуса да загрява. През това време разбийте яйцата със захарта за около 2 минути на водна баня. Температурата не бива да надвишава 40 градуса.
Махнете от водната баня и разбийте за още 2-3 мин. Трябва да се получи пухкав крем. Добавете маслото, нарязано на парченца.
Налейте прясното мляко и настържете шоколада на ситно ренде. Него може да смелите в блендер, ако желаете и имате тази възможност.
Всички продукти за шоколадовия сладкиш разбъркайте с миксер до еднородна смес. Малко по малко добавете брашното с бакпулвера. Объркайте добре. Последните сложете и орехи, отново разбъркайте.
Ако сместа за шоколадовия кекс се получите прекалено рядка, добавете малко брашно. Трябва да е фина.
Сипете сместа в кръгла тава (22 см), чиито стени и дъно предварително сте намазнили и набрашнили. Може да сложите и хартия за печене, ако имате.
Вкусният кекс с орехи се пече за 35 минути или до готовност в затоплената фурна.
Любимият шоколадов кекс с орехи се оставя да изстине на решетка. Декорира се с орехи и пудра захар.