Начин на приготвяне
Изсипете лешниците в тава, като ги разстелите на 1 ред и ги запечете за 10-тина минути в загрята на 180 градуса фурна.
Още топлите лешници прехвърлете на памучна кърпа и ги претрийте, за да паднат обелките. Охладете и смелете фино. В купа сипете пресятото брашно, смлените лешници, солта и захарта.
Добавете ванилията и нарязаното на кубчета масло. Всичко омесете на бавна степен на миксера до оформянето на тесто. Разделете го на 6 равни части. Всяка част усучете на фитил, който е с приблизителна дебелина 2 см. Имайте предвид, че тестото е ронливо и може да се разкъсва - в този случай притискайте с длани и събирайте внимателно. Може да го разделите и на повече парчета, така ще работите с по-малко количество.
Ако е невъзможно събирането на тестото, това може да е от брашното или лешниците. Тогава добавете до 3 ч.л. ледена вода, но внимателно - първо добавяйте малко водичка и ако не се събира, чак тогава добавяйте още капки. Ако прекалите с водата, тестото ще се напука по време на печенето.
Охладете фитилите в хладилник за 2-3 часа (30 минути във фризер). Загрейте фурната на 160 градуса. Вземете един фитил и го нарежете на парчета с дебелина около 1 см. Другите фитили в това време трябва да си стоят в хладилника.
Разрязаното парче тесто оформете между дланите на кръгло топче. Топчетата трябва да са с равен размер - за по-голяма точност използвайте кантарче, защото това е важните условия за получаване на хубава бисквитка.
Сладките топчета се редят в тава с хартия за печене, като помежду им има разстояние. Следват и другите охладени фитили. Ако помещението, в което работите, е топло, трябва да сложите бисквитите да се охладят отново - така ще запазят формата си.
Печете ги за 12-14 минути в загрята на 160-165 градуса фурна. Извадете и оставете да се охладят напълно върху решетка.
Слепете ги с дулсе де лече, но може и да използвате разтопен и охладен шоколад. Когато ги слепите, ги подредете изправени до стягане на шоколада. Нашите слепени сладки са готови.
Сладките с лешници и Дулсе де Лече Целувката на дамата - Baci Di Dama, са с произход от областта Пиемонте, а това е точно областта на лешниците в Италия. Известни са от 19 век, като в началото е използвано само лешниково брашно. В наши дни вече има различни варианти на тази бисквита. Baci di Dama буквално означава целувката на дамата, лешникови топчета, слепени с шоколад, които наподобяват устни готови за целувка.
Италианските коледни слепени сладки са страхотни!