Начин на приготвяне
1. Празът се почиства и за ястието се използва бялата и по-светлозелена част. И да е по- голям стрък, няма проблем, защото колкото повечко праз има в рибника, толкова по-вкусен ще стане той.
Почистеният зеленчук се накълцва и запържва в олиото до омекване.
2. Добавя се оризът, черен пипер, чубрица и малко сол. Бърка се 2 минути.
3. Запърженият ориз с праз се прехвърля в тавичка и към него се налива рибен бульон или вода в съотношение според сорта ориз, който се използва (вижте указанията на пакета за вашият).
Добавят се сушените зеленчуци, които обикновено са под форма на гранули или прах. Може и без тях, но те определено обогатяват вкуса. Опитва се на сол и ако е нужно се посолява.
4. Почистената от вътрешностите пъстърва се натрива с лимон и сол и се слага при ориза и бульона.
5. Тавичката се пъха в загрята на 200 градуса фурна и вкусния рибник се пече около 30 минути или докато ориза поеме течността и рибата придобие хрупкава коричка.
Добър апетит!
Рибникът с ориз и праз е готов.