ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Печена сьомга във фолио

Печена сьомга във фолио

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8082k15k909
07/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • сьомга - 2 бр. по 400 г филе /големи с кожа/
  • целина - 2 к.л. на прах
  • чесън - 2 к.л. на прах
  • лук - 2 к.л. сушен
  • лимони - 1 бр. среден, сока
  • магданоз - за поръсване
  • див лук - 5 - 6 стръкчета
  • зехтин - 6 с.л.
  • сол - на вкус
  • бял пипер - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубави измийте сьомгата и я подсушете от излишната вода. Вземете тава за печене, сложете алуминиево фолио и го намазнете със зехтин. Сложете филетата, обърнати с кожата надолу.

Горната част на сьомгата натрийте с чесъна и сушения лук. Добавете белия пипер, солта, зехтина и магданоза. Завийте фолиото.

Печете рибата във фурна на 200 градуса, предварително загрята, за 20 мин. Ако искате да се изпече повече, може да увеличите минутите готвене. Иначе става по-крехка и сочна.

Ако филетата са по-тънички, гответе по-малко от 20 минути, въпрос на вкус.

Функцията на алуминиевото фолио е да запази вкуса и сока на рибата. Така тя става по-апетитна. Може да приготвите печена сьомга и без фолиото, за да се образува коричка.

Накрая, поръсете печената сьомга във фолио с лимонов сок и сервирайте топла.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: