Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Капама»Традиционната Капама от Банско

Традиционната Капама от Банско

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
270 мин.
Общо
305 мин.
Порции
12

Необходими продукти

  • телешко месо - 600 г
  • свинско месо - 1 кг
  • суджук - 400 г
  • кървавица - 600 г
  • сланина - 200 г
  • пилешки бутчета - 2 - 3 бр.
  • кисело зеле - 2 средно големи зелки
  • ориз - 700 г
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • черен пипер
  • червено цвекло - 300 - 400 г киснало
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото зеле се надробява на парченца и се обезсолява чрез накисване в студена вода. Изстисква се добре, за да се отцеди излишната вода.

Оризът се запържва с черния пипер, а сланината се реже на филийки, за предпочитане по-тънки.

В голям глинен съд - 7-10 л се редят продуктите за богатата капама в следната последователност: сланина, кисело зеле, кървавица, суджук, кисело зеле, свинско месо, кисело зеле, телешко месо, кисело зеле, червено цвекло, кисело зеле, ориз, дафинов лист, кисело зеле, пилешко месо, кисело зеле, сланина.

Оризът умишлено не се оставя за накрая, тъй като може да загори. Цвеклото може да се пропусне, ако не обичате.

Гювечът се покрива с фолио за печене, добре притиснато към съда, и се захлупва с капака.

Поставя се във фурна на 250 градуса за 30-40 мин., след което, щом заври, градусите се намаляват на 160 и традиционната капама от Банско се пече още 4 часа.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: