Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Традиционна българска леща яхния

Традиционна българска леща яхния

СтефанияСтефания
Новак
29
Традиционна българска леща яхния3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Не знаем по-добра рецепта за традиционна българска яхния с леща"

Необходими продукти

  • леща - 1 купичка (аз избирам най - ситната и най - тъмна)
  • моркови - 2 големи
  • лук - 3 големи глави
  • чесън - 4 - 5 големи скилидки
  • чушки - 1 брой червена
  • домати - 3 с.л. от консерва (на парченца)
  • сол - 1 ч.л. равна
  • джоджен - 1 ч.л. с връх
  • чубрица - 1 ч.л. с върх
  • за яхния
  • червен пипер - 1 с.л. с връх
  • брашно - 4 с.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете/настържете на ситно морковите. Запържете ги в сгорещена мазнина в тенджерата, в която ще се вари лещата.

Добавете и лещата при морковите, сипете вода - 3.5 пъти по-голямо количество от това на варивото. След около 15-тина минути прибавете нарязаните чушка и лук. Овкусете със сол, чубрица и джоджен.

Когато лещата е почти готова, добавете доматите. Варете още 10 минути.

Ако предпочитате да се получи яхния, запържете брашното с пипера за няколко минути.

Добавяйте от течността на лещата и бъркайте постоянно, за да може да се разтвори брашното.

5 минути преди края на готвенето, добавете чесъна на ситно към супата от леща.

Традиционната българска леща яхния е готова.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: