Начин на приготвяне
1. Обелете две от главите чесън, но само от външния сух пласт. Срежете малко върха и поставете цели в намазнена тавичка. Може да разчлените и на отделни скилидки, за да се изпекат по-бързо, но трябва да не допускате да загарят, защото вкусът на супата ще се промени.
Поръсете чесъна с още мазнинка и сложете да се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути.
2. През това време смелете в блендер или нарежете на много ситно останалия чесън, лука и целината (стрък селъри).
Сложете ги да се запържват в олиото на умерен огън с малко сол. Ако започнат да стават бързо златисти, веднага намалете огъня до слаб. Целта е да се приготвят бавно и да омекнат.
3. Сипете брашното и бъркайте две минути, след това постепенно налейте около литър и половина вода, като разбивате с телена бъркалка, за да не остават бучки.
Добавете подправките и оставете супата да къкри на умерен огън.
4. Изпеченият чесън отделете от обвивката. Това става бързо и лесно със стискане в единия край и вътрешността сама излиза - мекичка и ароматна.
Смелете или просто намачкайте на паста меките скилидки заедно с киселото мляко и сол. Добавете тази смес към врящата чеснова супа.
По желание може да сложите бучка масло, става разкошно. Също така понякога аз добавям и лъжица сушени зеленчуци.
5. Оставете икономичната чеснова супичка да поври 20 минути и е готова. Доливайте вода, за да я разредите до гъстота, желана от вас.
6. За крутоните си нарежете на кубчета филиите хляб. Запечете ги на намазнен тиган и когато станат златисти, прехвърлете върху кухненска хартия или в чиния, в която да изстинат.
7. Поднесете горещата чеснова супа, поръсвайки всяка порция с хрупкавите крутони и свежи листа от целината.
Добър апетит!