Картофки на барбекю с розмарин и риган

03/12/2020
"Картофки на барбекю с ароматни подправки - чудни за гарнитура или просто така - за хапване с приятели"
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо251
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • картофи - 4 бр.
  • зехтин - 6 с.л.
  • розмарин - 1 с.л. сушен или пресен
  • риган - 1 с.л.
  • чесън на прах - 3 щипки (или на спрей)
  • сол на вкус
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • табаско - няколко капки на вкус
  • магданоз - 2 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете картофите в подсолена вода за 20 минути да се полусварят.

Времето зависи и от големината им, така че проверявайте ги с вилица и не допускайте да се сварят прекалено до пълно омекване или разпукване.

Тъй като ще бъдат печени впоследствие на барбекю, там ще се досготвят.

Оставете да изстинат, най-вече защото така ще се режат по добре.

Обелете ги и нарежете на средно дебели шайби.

Наредете в съд ред картофки, полейте със зехтин, подправките, сол и чесън. Обърнете всяко картофче, за да полепнат по него и от другата страна - овкусяващите подправки и мазнина. Редете така и следващите, докато привършат.

Оставете картофките да си поемат ароматите и да се напоят.

Изпечете на барбекю при не прекалено силна температура, за да могат да се сготвят изцяло, но да не загарят прекалено отвън и да остават сурови отвътре.

След като извадите готовите ароматни картофки, ги полейте с лимонов сок и утаения на дъното на съда, в който са престоявали зехтин с подправки.

За още по-интензивен вкус може да накълцате на ситно и една две скилидки чесън допълнително и с тях да доовкусите картофките.

За свежест поръсете печените картофи с прясно накълцан магданоз, а за пикантност капнете тук-там малко Табаско и хапвайте топли.

Тези картофки на барбекю са чудесни загарнитура на риба или месо, а също така и за мезе, ако към тях се прибави и някакъв подходящ сос - майонезен, чеснов, Айоли, салца брава или сос барбекю.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар