Свински бузи в гювеч

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Свински бузи в гювеч
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8
"Невероятно крехки свински бузи в гювеч - следвайте рецептата стъпка по стъпка и се насладете на крайния резултат"

Необходими продукти

  • свински бузи - 700 г (около 8 бр. вътрешни бузи)
  • лук - 1 голяма глава, кромид
  • пресен лук - 10 млади стръкчета
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • картофи - 6 бр.
  • бяло вино - 300 мл
  • олио - 80 мл
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • вегета - 1 - 2 с.л. зеленчукова подправка
  • магданоз - от 8 клонки, само листата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете от ципички свинските бузи и ги натрийте с черен пипер. Не слагам други силни подправки, защото сготвеното в гювеч ястие става невероятно вкусно и без голям букет от допълнителни аромати.

Използвам свинските бузи от вътрешната страна, а не кожата отвън с мазнината. Тези бузки са само от месо, което е страхотен деликатес и е една от най-крехките и вкусни части на прасето.

Сами по себе си са крехки, а сготвени в глинения гювеч стават нещо, което не може да се опише с думи и определението - топящи се в устата бледнее.

Загрейте тиган с много малко мазнина и запечатайте месото на силен огън за кратко, само да добие загар и тънка коричка.

Извадете от тигана и в него сложете останалата мазнина. Когато се нагрее, запържете много ситно нарязания стар кромид лук, а щом омекне, добавете и пресния зелен лук. Гответе 2-3 минутки, след което налейте виното. Бъркайте още две минути.

На дъното на 4-литров гювеч сипете мазнината с лука. Сложете половината свински бузи, моркови нарязани на кръгчета и картофи, нарязани на големи парчета. Пак подредете от месото, а по желание може да разбъркате всичко.

Посолете, добавете и зеленчуковата подправка, и накълцан магданоз. Може да сложите и още мазнина.

Налейте вода, приблизително 4 ч.ч. - целта не е да се покриват изцяло продуктите.

Захлупете съда с капака и пъхнете в студена фурна. Включете я на 150 градуса и гответе 2-2 и 30 часа. Ако искате да редуцирате течността, може да махнете капака и оставите за 15 минути на по силен огън.

Готовото свинско в гювеч оставете в изключената фурна да се задуши още 1 час или дори повече - глинения съд ще го поддържа горещо до 4 часа. Така вкусовете улягат и става още по-вкусно.

Преди да поднесете свинските бузи в гювеч, поръсете с още свеж магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Бойчо Николов
Бойчо Николов
Страхотна рецепта.Аз я правя без вегета.
29.11.2020 21:32
1
1
Покажи всички подкоментари