Начин на приготвяне
Предварително измийте добре картофите и ги сложете в подсолена вода да се сварят. Щом са готови ги отцедете, изчакайте леко да изстинат, обелете ги и намачкайте с вилица.
Сложете в тенджера около 850-900 мл от водата, подсолете и оставете да заври.
В отделна купа разбийте яйцата на пухкава пяна.
Щом започне да се появяват мехурчета във водата, намалете силата и добавете царевичния грис.
Бъркайте продължително с дървена бъркалка, докато водата почти не се поеме и се получи каша, без да има бучки. Тогава изсипете яйцата, задръжте на котлона за още 3-4 минути, като непрекъснато бъркате.
Накрая добавете и намачканите картофи и маслото. Объркайте качамака много добре, така че всички съставки да се смесят едни с други.
Още топъл качамакът може да се сервира във форма, която лесно след минута ще заеме и самото ястие.
Отгоре поръсете с настърган кашкавал, а отгоре по желание поръсете и с червен пипер.
Качамакът с яйца и картофи е готов.