Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Качамак с яйца и картофи

Качамак с яйца и картофи

Аника ВойтАника Войт
Експерт
2088171k1
Качамак с яйца и картофи
Снимка: Аника Войт
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • царевичен грис - 2 ч.ч (пълни малко по - малко от ръба)
  • картофи - 4 бр. (средни)
  • масло - 50 г
  • яйца - 3 бр.
  • сол - на вкус
  • кашкавал - за поръсване
  • червен пипер - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително измийте добре картофите и ги сложете в подсолена вода да се сварят. Щом са готови ги отцедете, изчакайте леко да изстинат, обелете ги и намачкайте с вилица.

Сложете в тенджера около 850-900 мл от водата, подсолете и оставете да заври.

В отделна купа разбийте яйцата на пухкава пяна.

Щом започне да се появяват мехурчета във водата, намалете силата и добавете царевичния грис.

Бъркайте продължително с дървена бъркалка, докато водата почти не се поеме и се получи каша, без да има бучки. Тогава изсипете яйцата, задръжте на котлона за още 3-4 минути, като непрекъснато бъркате.

Накрая добавете и намачканите картофи и маслото. Объркайте качамака много добре, така че всички съставки да се смесят едни с други.

Още топъл качамакът може да се сервира във форма, която лесно след минута ще заеме и самото ястие.

Отгоре поръсете с настърган кашкавал, а отгоре по желание поръсете и с червен пипер.

Качамакът с яйца и картофи е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: