Начин на приготвяне
В подходяща тенджера слагаме прясното мляко и 800 мл вода. Количеството на млякото може да варира, но е важно общата стойност на течността да е 1 л.
Щом течността заври, се добавя малко сол и царевичното брашно. Наваляме силата на котлона до средно силна. Започване да бъркаме енергично, като най-подходящо е да го правим с дървена лъжица.
Щом течността кипне, добавяме царевичното брашно, като бъркаме непрекъснато с бъркалка. Времето на готвене е около 7-8 минути или докато брашното не поеме цялото количество от течността.
След което изключваме котлона и добавяме при качамака нарязания на парчета пушен бекон.
Сервираме чорбаджийския качамак в две отделни чинии и отгоре настъргваме кашкавал.
Ястието е вкусно както топло, така и студено.