Пълнена печена тиква

Пълнена печена тиква
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
220 мин.
Порции
4
"Простичък десерт от пълнена печена тиква, поднесе по оригинален начин и много, много вкусен"

Необходими продукти

  • тиква - 1/2 бр. цигулка
  • стафиди - 1 - 2 с.л.
  • боровинки - 1 - 2 с.л. сушени
  • бадеми - 1 с.л. на кубчета + филирани
  • кафява захар - 2 - 3 с.л или на вкус
  • орехи - 5 - 6 бр. Пекан
  • ром - 2 с.л.
  • краве масло - малка бучка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете тиквата от семките и я напълнете със сушените плодове.

Върху тях поръсете бадемите на кубчета, а върху цялата тиква - захарта, филираните бадеми и орехите (цели).

Нарежете кравето масло на парчета и ги поставете отгоре. Сложете пълнената тиква в тавичка за печене. Залейте я с рома и налейте малко вода.

Затворете плътно с алуминиево фолио и печете в студена фурна на 250 градуса 15 минути, а след това намалете на 160 за около 2-3 часа.

Махнете фолиото, увеличете градусите на 200 и запечете отгоре.

Сервирайте печената тиква в чиния.

Полейте пълнената печена тиква със соса от тавичката.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: