Начин на приготвяне
Измийте и подсушете листата от босилека. Най-добре върху домакинска хартия.
Изцедете сока на един лимон. Нарежете босилека.
В купата на блендер сложете листата босилек, прясно изцеден лимонов сок, половината от зехтина, слънчогледовите семки и 1-2 скилидки чесън.
Блендирайте до гладка смес. Моята купа на блендера не е много голяма и разделих продуктите на три части, които блендирах последователно.
След това прибавете фино настърган пармезан, щипка сол и още малко зехтин. Разбъркайте добре.
Количеството на зехтина може да варира според предпочитанията ви за гъстота.
Готовото босилеково песто съхранявайте в затворена кутия или бурканче в хладилник.
За да се запази за по-дълго време пестото от босилек и слънчогледови семки, на повърхността винаги доливайте по малко зехтин.