Ezine.bg»Рецепти»Сосове»Песто»Песто от босилек и слънчогледови семки

Песто от босилек и слънчогледови семки

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Песто от босилек и слънчогледови семки
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • босилек - 6 шепи (само листа)
  • слънчогледови семки - 100 г
  • лимони - 1 бр. (само сок)
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • пармезан - 50 г (фино настърган)
  • зехтин - 100 мл
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете листата от босилека. Най-добре върху домакинска хартия.

Изцедете сока на един лимон. Нарежете босилека.

В купата на блендер сложете листата босилек, прясно изцеден лимонов сок, половината от зехтина, слънчогледовите семки и 1-2 скилидки чесън.

Блендирайте до гладка смес. Моята купа на блендера не е много голяма и разделих продуктите на три части, които блендирах последователно.

След това прибавете фино настърган пармезан, щипка сол и още малко зехтин. Разбъркайте добре.

Количеството на зехтина може да варира според предпочитанията ви за гъстота.

Готовото босилеково песто съхранявайте в затворена кутия или бурканче в хладилник.

За да се запази за по-дълго време пестото от босилек и слънчогледови семки, на повърхността винаги доливайте по малко зехтин.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: