Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Любимите тиквички с ориз и чесън

Любимите тиквички с ориз и чесън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Любимите тиквички с ориз и чесън7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Само не ни казвайте, че не обожавате тези страхотни тиквички с ориз и чесън - няма да ви повярваме"

Необходими продукти

  • ориз - 250 г
  • тиквички - 2 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • зехтин - около 50 мл.
  • моркови - 1 бр. малък
  • зеленчукова подправка - 1 с.л., тип Вегета
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
  • магданоз - 2 щипки, сушен или пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Обелете и нарежете тиквичките на кръгчета. Запечатайте ги до златист загар на силен огън в тиган с много малко зехтин. Извадете в чиния.

2. В същия тиган сипете около 4-5 с.л. мазнина и запържете моркова, нарязан на ситни кубчета, и скилидките чесън на тънки филийки. Внимавайте да не прегорят.

3. Сипете предварително измития ориз и запържете и него с чесъна, за да се овкуси. Добавете сол и черния пипер.

4. На дъното на тавичка сипете малко зехтин и подредете пласт тиквички. Отгоре разпределете ориза, налейте вода според указанията на пакета за сорта ориз, който използвате. Сипете лъжицата зеленчукова подправка и леко разбъркайте.

Отгоре наредете останалите тиквички и посолете с още щипка сол, ако е нужно.

5. Печете ориза в загрята на 190 градуса фурна докато течността се поеме напълно. Любимите тиквички с ориз и чесън са готови.

Добър апетит. Оризът на фурна е много вкусен.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: