Начин на приготвяне
1. Обелете и нарежете тиквичките на кръгчета. Запечатайте ги до златист загар на силен огън в тиган с много малко зехтин. Извадете в чиния.
2. В същия тиган сипете около 4-5 с.л. мазнина и запържете моркова, нарязан на ситни кубчета, и скилидките чесън на тънки филийки. Внимавайте да не прегорят.
3. Сипете предварително измития ориз и запържете и него с чесъна, за да се овкуси. Добавете сол и черния пипер.
4. На дъното на тавичка сипете малко зехтин и подредете пласт тиквички. Отгоре разпределете ориза, налейте вода според указанията на пакета за сорта ориз, който използвате. Сипете лъжицата зеленчукова подправка и леко разбъркайте.
Отгоре наредете останалите тиквички и посолете с още щипка сол, ако е нужно.
5. Печете ориза в загрята на 190 градуса фурна докато течността се поеме напълно. Любимите тиквички с ориз и чесън са готови.
Добър апетит. Оризът на фурна е много вкусен.