Начин на приготвяне
Разполагам с глинен гювеч с вместимост 4.5 л и затова приготвих тези телешки пържоли в него, но и по-малък ще ви свърши работа.
За да запазя максимално соковете на месото и то да стане много крехко, първо запечатвам на силен огън пържолите в леко намазнен тиган.
Накълцвам пресния лук и магданоза, ако ползвам прясна мащерка - и нея. Слагам сол и разбърквам.
На дъното на гювеча сипвам мазнина, останалата слагам при зелениите и отново разбърквам.
Подреждам ред пържоли, поръсвам със лука и подправките, и пак пържоли - до изчерпване на продуктите. Може да си сложите по-малко или повече лук, както ви харесва. Също така е хубаво да се добавят и гъби по желание, но трябва да са едро нарязани.
Между месото начупвам или слагам цели и дафиновите листа.
Заливам с виното, като понякога добавям и повече от него или доливам с вода, за да се покрие малко над половината от нивото на месото.
Пъхам гювеча в студена фурна и включвам на 120 градуса, много слаб огън за 2 часа.
После огъня може да се увеличи до 140 градуса за още час, но зависи от дебелината на пържолите, както и на какъв пласт са подредени - ако са по-тънки, не е добре да се прекалява с готвенето. Може да опитате и ако месото се разпада и е много крехко, готови са.
Поднасям сочни телешки пържоли в гювеч поръсени с още свеж пресен лук.
Мога да ви уверя, че на следващия ден ще бъдат дори още по-вкусни, отколкото ако ги консумирате на момента.
Добър апетит!