Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържоли»Сочни телешки пържоли в гювеч

Сочни телешки пържоли в гювеч

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Сочни телешки пържоли в гювеч
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
6
"Телешките пържолки са много сочно, но и апетитни - вижте кои съставки се включиха в овкусяването им"

Необходими продукти

  • телешки пържоли - 1 кг. антрекот, по - дебели
  • пресен лук - 4 - 5 стръка
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • доматен сок - 1/2 ч.ч. или пюре
  • дафинов лист - 2 бр.
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • мащерка - 2 стръка, по желание
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 1 к.ч. или олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разполагам с глинен гювеч с вместимост 4.5 л и затова приготвих тези телешки пържоли в него, но и по-малък ще ви свърши работа.

За да запазя максимално соковете на месото и то да стане много крехко, първо запечатвам на силен огън пържолите в леко намазнен тиган.

Накълцвам пресния лук и магданоза, ако ползвам прясна мащерка - и нея. Слагам сол и разбърквам.

На дъното на гювеча сипвам мазнина, останалата слагам при зелениите и отново разбърквам.

Подреждам ред пържоли, поръсвам със лука и подправките, и пак пържоли - до изчерпване на продуктите. Може да си сложите по-малко или повече лук, както ви харесва. Също така е хубаво да се добавят и гъби по желание, но трябва да са едро нарязани.

Между месото начупвам или слагам цели и дафиновите листа.

Заливам с виното, като понякога добавям и повече от него или доливам с вода, за да се покрие малко над половината от нивото на месото.

Пъхам гювеча в студена фурна и включвам на 120 градуса, много слаб огън за 2 часа.

После огъня може да се увеличи до 140 градуса за още час, но зависи от дебелината на пържолите, както и на какъв пласт са подредени - ако са по-тънки, не е добре да се прекалява с готвенето. Може да опитате и ако месото се разпада и е много крехко, готови са.

Поднасям сочни телешки пържоли в гювеч поръсени с още свеж пресен лук.

Мога да ви уверя, че на следващия ден ще бъдат дори още по-вкусни, отколкото ако ги консумирате на момента.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: