Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Английски великденски кифлички

Английски великденски кифлички

Аника ВойтАника Войт
Експерт
2088171k1
Английски великденски кифлички3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
16

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 5 ч.ч.
  • суха мая - 2 с.л.
  • захар - 2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 120 г
  • канела - 1 ч.л
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • сушени боровинки - 1 ч.ч.
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото до леко топло. В него разбъркайте една супена лъжица брашно, половината захар и сухата мая.

Получената кашичка завийте с кухненска кърпа и оставете на топло за 15 минути.

През това време пресейте брашното.

В отделна купа разбъркайте яйцата и подправките (солта, канелата и индийското орехче). Добавете разтопеното масло.

В сместа изсипете и прясното мляко.

Разбъркайте добре и започнете да добавяте брашното на малки порции - лъжица по лъжица. В началото може да бъркате с бъркалка (или лъжица), но накрая трябва да месните с ръце.

В процеса на замесване добавете и сушените боровинки. Омесете меко и незалепващо се тесто. При нужда добавете още брашно.

Приберете тестото на топло да втаса за половин час.

Щом е готово го премесете отното няколко пъти. Разделете го на 16 отделни топчета.

Вземете голяма тава и я застелете с хартия за печене. Подредете по стените топчета и с остър нож направете отгоре им кръстчета.

Намажете кифличките в разбит жълтък и покрийте с кърпа за половин час.

Печете на 180 градуса за около 25-30 минути.

Английските великденски кифлички са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: