Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Задушена пуйка»Пуешко филе с портокалов сос

Пуешко филе с портокалов сос

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Пуешко филе с портокалов сос
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
125 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • пуешки гърди - 1.400 кг с или без кожата (2 гърди)
  • масло - 45 мл (3 с.л.)
  • шалот - 3 бр. френски, нарязан
  • чесън - 3 скилидки, нарязани
  • универсално брашно - (2 с.л.)
  • пилешки бульон - 250 мл (1 ч.ч.)
  • портокалов сок - 250 мл (1 ч.ч.) + настъргана кора на 1 портокал
  • мед - 1/2 ч.ч.
  • картофени кнедли
  • картофи - 800 г
  • картофено нишесте - 80 г
  • сол - щипка
  • черен пипер - щипка
  • индийско орехче - щипка
  • яйце - 1
  • масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голям тиган загрейте маслото и запечете добре пуешките гърди от всички страни. Овкусете със сол и черен пипер. Поставете гърдите в съд за бавно готвене.

В същия тиган омекотете шалота и чесъна. Поръсете с брашно и разбъркайте добре. Добавете бульона и оставете да заври, докато разбърквате.

Прехвърлете в дълбокия съд за бавно готвене, като добавите настъргана кора на портокал и портокаловия сок, в който сте разтворили меда.

Добавете още малко сол и черен пипер, ако е необходимо, по желание добавете маслини, няколко бройки.

Покрийте и гответе седем часа в уреда за бавно готвене. Рецептата можете да направите, като изпечете гърдите.

Слагате всичко заедно в съд за печене, покрит с алуминиево фолио. Печете във фурната на 190°C за 1 час и 25 мин. Нарежете задушената пуйка и залейте със соковете от готвенето.

Поставете картофите с корите да се сварят в тенджера под налягане или на пара за 20 минути.

Обелете картофите, намачкайте ги с пресата за картофи и смесете с царевичното нишесте, солта, яйцето, маслото, черния пипер и индийското орехче.

Оформете от сместа на 8 кнедли, като се стараете да са с еднакъв размер, поставете ги в уреда за готвене на парата за 20 минути. Другия вариант е в дълбока тенджерка с вода.

Завирате водата, след това дръпвате от котлона и пускате кнедлите, връщате на котлона, който сте намалили на най-слаба степен и ги оставяте за 12 минути да се сготвят - не повече. Кнедлите ще изплуват на повърхността. Много е важно водата да не завира, докато се готвят, защото ще се разпаднат. Това е - нашите кнедли са готови.

Сервирайте пуешко филе с портокалов сос с картофени кнедли и зеленчук по ваш избор.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: