Начин на приготвяне
1. Почистете и нарежете всички зеленчуци - тиквичката и чушката на по- едри кубчета, а доматите и чесъна на дребно.
Препоръчително е доматите да се обелят предварително, като ги шокирате за кратко във вряла вода, за да ви бъде по-лесно.
2. Загрейте зехтина в широк тиган и в него сотирайте тиквичките и чушките. Добавете към тях чесъна и разбъркайте за кратко, за да се ароматизират.
Към това ястие не слагам подправки, но ако решите, може да използвате ваша любима зелена или сушена подправка.
3. Сложете доматите и гответе до изпаряване на течността, която ще отделят.
4. Налейте вода или зеленчуков бульон, толкова, колкото се изисква абсорбацията на течности за вашия вид ориз. Стандартно трябва да е 3:1, но все пак се съобразете със сорта, който използвате за конкретния случай.
5. Когато течността заври на силен огън, сипете равномерно ориза. Посолете и леко размесете с лъжица или шпатула, така че добре да се изравни пластът ориз. Технологията е подобна като при готвене на паеля.
6. Оставете да ври, без да бъркате 5 минути, след това намалете огъня на слаб до умерен и гответе тиквичките с ориз до абсорбиране на течността за времето, указано на пакета.
7. Готовите постни тиквички с ориз и домати дръпнете от огъня и покрийте с фолио или кърпа за 8-10 минути, след това поднесете.
Добър апетит!