Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постни тиквички с ориз и домати

Постни тиквички с ориз и домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Постни тиквички с ориз и домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
14/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Забъркайте едно разкошно постно ястие от тиквички с ориз, което ще се хареса на всички у дома"

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 бр.
  • домати - 2 бр. добре узрели
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чесън - 2 скилидки
  • ориз - 200 г
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете и нарежете всички зеленчуци - тиквичката и чушката на по- едри кубчета, а доматите и чесъна на дребно.

Препоръчително е доматите да се обелят предварително, като ги шокирате за кратко във вряла вода, за да ви бъде по-лесно.

2. Загрейте зехтина в широк тиган и в него сотирайте тиквичките и чушките. Добавете към тях чесъна и разбъркайте за кратко, за да се ароматизират.

Към това ястие не слагам подправки, но ако решите, може да използвате ваша любима зелена или сушена подправка.

3. Сложете доматите и гответе до изпаряване на течността, която ще отделят.

4. Налейте вода или зеленчуков бульон, толкова, колкото се изисква абсорбацията на течности за вашия вид ориз. Стандартно трябва да е 3:1, но все пак се съобразете със сорта, който използвате за конкретния случай.

5. Когато течността заври на силен огън, сипете равномерно ориза. Посолете и леко размесете с лъжица или шпатула, така че добре да се изравни пластът ориз. Технологията е подобна като при готвене на паеля.

6. Оставете да ври, без да бъркате 5 минути, след това намалете огъня на слаб до умерен и гответе тиквичките с ориз до абсорбиране на течността за времето, указано на пакета.

7. Готовите постни тиквички с ориз и домати дръпнете от огъня и покрийте с фолио или кърпа за 8-10 минути, след това поднесете.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: