Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Оризова супа»Оризова супа с целина и коприва

Оризова супа с целина и коприва

Аника ВойтАника Войт
Експерт
2088171k1
Оризова супа с целина и коприва
Снимка: Аника Войт
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • коприва - 800 г
  • ориз - 100 г
  • целина - 100 г (корен и листа)
  • лук - 1 глава едра
  • моркови - 1 бр. едър
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 100 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме внимателно копривата. Слагаме я в тенджера или дълбок съд и я заливаме с вряла вода.

Оставяме да престои така половин час.

Лука и моркова обелваме и нарязваме на ситно.

В сгорещен мазнина задушаваме зеленчуците за около 5 минути. Към тях добавяме и пресованите скилидки чесън.

Почистваме и измиваме целината. Нарязваме на ситно и прибавяме да се задуши.

Наливаме половин чаша вряла вода, за да не загори. След 5 мин е ред на копривата, която също сме нарязали на ситно.

Подправяме с червен пипер, сол и смян черен пипер.

Щом зелените съставки вече поомекнат, е ред да добавяме предварително измити ориз.

Наливаме още чаша и половина вода, поставяме капак на съда с вкусната оризова супа и оставяме да се готви на тих огън за около половин час.

Оризовата супа с целина и коприва може да сервирате с бучка краве сирене.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: