Начин на приготвяне
Патладжанът се нарязва по дължина на тънки ленти. Слага се в купа с подсолена вода за около 20-30 мин.
След това се оцежда, подсушава и нарежда в тава, покрита с хартия за печене.
Поръсва се с малко сол и напръсква с малко зехтин. Слага се във фурната и се запича за кратко, за да омекне.
Лукът, чесънът и чушката се почистват и нарязват на ситно. Слагат се в подходящ съд и се запържват с останалия зехтин. Щом омекнат, към тях се прибавят предварително настърганите или пасирани домати.
Сосът се посолява и овкусява със сух риган и босилек. Вари се, докато се изпари част от водата и сгъсти.
Готовият сос се изсипва в тавата за печене.
Плънката за вкусните рулца с патладжан се приготвя, като в купа се разбива едно яйце заедно с изварата и нарязаната на парченца моцарела. Ако изварата е безсолна, се прибавя сол.
Във всяко парче запечен патладжан се слага плънка, навива на руло и поставя в тавата с доматения сос.
Навитите патладжанени рулца се слагат във фурната и се пекат на 180 градуса за около 40 минути.