Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Пълнени гъби»Пълнени гъби с праз и яйце

Пълнени гъби с праз и яйце

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Пълнени гъби с праз и яйце5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3

Необходими продукти

  • гъби - 6 - 8 бр. Портобело, по - големи
  • праз - 1 стрък
  • яйца - 2 бр. М
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • чедър - 100 - 120 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е много семпла рецепта с вкусове познати на всички ни, но самият вариант на поднасяне предлага по-интересен начин на сервиране. Така вашето ястие от обикновено се превръща в по-изискано.

Изберете хубави големи гъби Портобело, кралски кафяви печурки - вкусът им е по- интензивен, а текстурата на гъбата по-плътна и крехка в същото време.

Не ги белете, за да запазите цвета, а само почистете с влажна и чиста кърпа.

Пънчетата отстранете и по желание нарежете и добавете впоследствие при плънката.

Праза накълцайте на ситно, използвайте по-малък стрък.

Загрейте 1-2 лъжици от зехтина на силен огън и запечете гъбите от всяка страна. Не им е нужно много време, а и не трябва да се пекат дълго, за да не се свият и станат жилави.

Отстранете от тигана и сложете да загрее останалия зехтин. В него запържете до омекване праза с щипка сол. Ако е нужно добавете още мазнинка.

Чукнете яйцата и бързо разбъркайте, за да се слеят с праза и се сготвят. Не чакайте да стават на твърди трохи, тоест да се препържват прекалено.

Подправете с черен пипер и по желание друга любима ваша подправка. Напълнете гъбите с плънката.

Нарежете на тънки парченца сиренето чедър. То трябва да е твърдо и зряло.

Върху чедъра подредете пълнените гъби и поднесете.

Добър апетит!

Пълнените гъби с праз и яйце са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: