Начин на приготвяне
Това е много семпла рецепта с вкусове познати на всички ни, но самият вариант на поднасяне предлага по-интересен начин на сервиране. Така вашето ястие от обикновено се превръща в по-изискано.
Изберете хубави големи гъби Портобело, кралски кафяви печурки - вкусът им е по- интензивен, а текстурата на гъбата по-плътна и крехка в същото време.
Не ги белете, за да запазите цвета, а само почистете с влажна и чиста кърпа.
Пънчетата отстранете и по желание нарежете и добавете впоследствие при плънката.
Праза накълцайте на ситно, използвайте по-малък стрък.
Загрейте 1-2 лъжици от зехтина на силен огън и запечете гъбите от всяка страна. Не им е нужно много време, а и не трябва да се пекат дълго, за да не се свият и станат жилави.
Отстранете от тигана и сложете да загрее останалия зехтин. В него запържете до омекване праза с щипка сол. Ако е нужно добавете още мазнинка.
Чукнете яйцата и бързо разбъркайте, за да се слеят с праза и се сготвят. Не чакайте да стават на твърди трохи, тоест да се препържват прекалено.
Подправете с черен пипер и по желание друга любима ваша подправка. Напълнете гъбите с плънката.
Нарежете на тънки парченца сиренето чедър. То трябва да е твърдо и зряло.
Върху чедъра подредете пълнените гъби и поднесете.
Добър апетит!
Пълнените гъби с праз и яйце са готови.