Начин на приготвяне
Измийте и отцедете добре лещата от водата.
Загрейте тенджера под налягане и разтопете патешката мас. Запържете вътре лука, моркова и праза, предварително нарязани на дребно.
Добавете картофите на кубчета и гъбите (обелени и нарязани на филийки). След няколко минути сложете лещата и запържете за 1-2 минути.
Добавете доматеното пюре и налейте вода. Сложете подправките и изчакайте да заври. Затворете с капака и варете 15 минути.
Изключете и изчакайте да излезе парата. Отворете капака и прехвърлете лещата в глинен гювеч.
Печете гювеча в студена фурна на 250 градуса за 10 минути, а след това намалете на 200 градуса за около половин час.
Извадете, изчакайте да изстине и сервирайте.
Лещата с гъби на фурна е готова.