Начин на приготвяне
Измийте и поставете лещата в тенджера със студена вода.
Поставете на котлона да заври и варете около 10 минути. Прецедете водата, измийте отново и налейте друга студена вода.
Прибавете олиото, дафиновия лист и почистените и нарязани на кубчета лук, моркови и чушки. Варите на бавен огън до готовност на лещата.
Прехвърлете сварената леща в тава, посолете на вкус и прибавете доматите, почистените цели скилидки чесън, лютите чушки, нарязания на шайби праз и поръсете с мащерка.
Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и запечете приготвената плакия за около 30-40 минути, до лек загар отгоре.
Леща плакия на фурна е готова и много вкусна!
С тази постна леща ще зарадвате цялото семейство.