Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плакия»Леща плакия на фурна

Леща плакия на фурна

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Леща плакия на фурна
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Днес сервираме леща палкия на трапезата с най-самодоволната усмивка, която може да си представите - има защо"

Необходими продукти

  • леща - 2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • олио - ¾ ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • домати - 600 мл
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 1 глава
  • люти чушки - 2 бр. сухи
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и поставете лещата в тенджера със студена вода.

Поставете на котлона да заври и варете около 10 минути. Прецедете водата, измийте отново и налейте друга студена вода.

Прибавете олиото, дафиновия лист и почистените и нарязани на кубчета лук, моркови и чушки. Варите на бавен огън до готовност на лещата.

Прехвърлете сварената леща в тава, посолете на вкус и прибавете доматите, почистените цели скилидки чесън, лютите чушки, нарязания на шайби праз и поръсете с мащерка.

Поставете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и запечете приготвената плакия за около 30-40 минути, до лек загар отгоре.

Леща плакия на фурна е готова и много вкусна!

С тази постна леща ще зарадвате цялото семейство.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: