Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Леща с гъби на фурна

Леща с гъби на фурна

Леща с гъби на фурна
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Добавяме гъби към лещата и си правим една много вкусна гозба - ето така"

Необходими продукти

  • леща - 1 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 6 бр.
  • праз - 1/2 стрък
  • червен пипер
  • сол
  • чубрица
  • черен пипер
  • чесън - 2 скилидки
  • патешка мас - 3 с.л.
  • картофи - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • мащерка
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и отцедете добре лещата от водата.

Загрейте тенджера под налягане и разтопете патешката мас. Запържете вътре лука, моркова и праза, предварително нарязани на дребно.

Добавете картофите на кубчета и гъбите (обелени и нарязани на филийки). След няколко минути сложете лещата и запържете за 1-2 минути.

Добавете доматеното пюре и налейте вода. Сложете подправките и изчакайте да заври. Затворете с капака и варете 15 минути.

Изключете и изчакайте да излезе парата. Отворете капака и прехвърлете лещата в глинен гювеч.

Печете гювеча в студена фурна на 250 градуса за 10 минути, а след това намалете на 200 градуса за около половин час.

Извадете, изчакайте да изстине и сервирайте.

Лещата с гъби на фурна е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: