Начин на приготвяне
Обелваме картофите и ги нарязваме на тънки колелца. Посоляваме ги, овкусяваме ги с черен пипер и объркваме.
Отделяме 2 с.л. от настърганото сирене грюер и го смесваме със сметаната.
Намазваме овална форма за печене с масло. Подреждаме един ред картофени колелца, поливаме с малко масло.
Разпределяме малко настърган грюер, отгоре редим пак картофи, пак намазваме с масло, пак поръсваме с грюер и така до изчерпване на продуктите, като завършваме с картофи.
Смесваме сметаната с отделения грюер и заливаме равномерно картофеното ястие.
Загряваме фурната на 180 градуса и изпичаме огретена за около 50-60 минути.
Нашият класически френски огретен е готов да бъде сервиран и изяден.