Начин на приготвяне
1. Разбъркайте на кашичка бялото брашно с 85 мл от водата, маята и захарта. Оставете да шупне за около 10 минути като покриете съда.
2. Към получената закваска сипете ръженото брашно, зехтина, солта и останалата вода.
Първоначално разбъркайте с лъжица, за да се обединят съставките и преценете дали на тестото ще му е нужно още брашно или още течност. Не трябва да е много твърдо, нито прекалено меко.
Имайте предвид, че тестото от ръжено брашно си остава лепкаво, затова или го измесете с миксер с приставки за тесто, или намазнявайте ръцете си.
3. След като получите гладко тесто го оставете да втаса във формата за печене, предварително намазнена. Може да разделите на две хлебчета, за да се изпекат по-добре и по- бързо впоследствие.
На този ръжен хляб ще му е нужно повече време за втасване от обикновено - около 2 часа. Ще се надигне леко и няма да бухне както при бялото брашно, тъй като ръжта почти не съдържа глутен. От това и хлябовете с нея стават по-твърди, сбити, леко влажни отвътре и тежки. Но пък невероятно вкусни и здравословни.
4. Втасалия домашен хляб печете на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Печенето също е по-продължително от обикновено - за два по-малки хляба - поне час, а един по-голям може да отнеме до 2 часа. Накрая аз винаги увеличаваме фурната до 200 градуса, за да добие коричката по-червеникав цвят, а и за да се ускори процеса и не изсъхва толкова.
5. След като извадите диетичния хляб от фурната напръскайте с малко вода и завийте с чиста кърпа.
Съхранявайте диетичния ръжен хляб в добре затворен херметически съд за хляб.